Vad kan vi hjälpa till med?

Vad är ESTA?

För inresa till USA krävs att alla resenärer (även svenska medborgare) ansöker om tillstånd att resa till USA genom att fylla i ett elektroniskt online-formulär. Detta finns på internet genom ESTA (Electronic System for Travel Authorization)

Inresetillståndet är avgiftsbelagt och betalas med kreditkort. Ansökan kan göras hur tidigt som helst, men senast 72 timmar före avresa till USA. I de flesta fall får du svar på en gång eller inom ett par minuter.

Från och med 1 april 2016 är det obligatoriskt med ett e-pass vid resa till eller via USA som turist under högst 90 dagar enligt Visa Waiver programmet. Undantag gäller för resenärer som vistats i Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter 1 mars 2011, eller har medborgarskap i något av dessa länder. I dessa fall måste amerikansk ambassad eller konsulat kontaktas, även om det finns en sedan tidigare godkänd ESTA-ansökan.

Ett e-pass har en särskild symbol på passets framsida och är en säkrare typ av pass med ett inbäddat elektroniskt chip. Om du inte har ett e-pass, eller om din planerade vistelse kommer att överstiga 90 dagar, måste du skaffa ett amerikanskt visum före avresa.

Saknas ansökan/tillstånd genom ESTA blir man bli vägrad ombordstigning på planet eller inresa till USA. Vid oklarheter eller frågor, rekommenderar vi kontakt med amerikanska ambassaden/konsulatet. USA:s ambassad nås på telefonnummer 08-783 53 00. Ving kan inte hjälpa till i avsaknad av ESTA.

Aktuell information

Om Coronaviruset

Vi förstår att det är många frågor gällande spridningen av Coronaviruset. Vi följer händelseutvecklingen noga...

Läs mer